GABRIEL JENSENS FERIEUDFLUGTER

Sofus Bagger

Sofus Bagger (1848-1943), forstander ved Friskolen i Istedgade, nu Tove Ditlevsens Skole.

   Formålet med “Gabriel Jensens Ferieudflugter” er at skaffe københavnske skolebørn, der ikke på anden måde kommer på landet i sommerferien, lejlighed til udflugter i det fri. Efter disse retningslinier har GJF virket siden 1901, og det er således over 100 år siden, at den første lille spire viste sig.

   Det blev så til en gren af hovedstadens ferieliv, som kendes af enhver københavner.

   Hvoraf navnet Gabriel Jensens Ferieudflugter? Ja, hvis man gransker i tilgængelige arkiver, viser det sig, at den der satte det hele i gang, var daværende skoleinspektør ved Istedgades Friskole eller Skolen på Enghave Plads, Sofus Bagger. Skolen lå i et af Københavns fattigste arbejderkvarterer, hvor børnene ofte ‘hang’ i kælderhalse og på trappeopgange eller lavede gale streger på gaden.

   Disse tilstande anså Sofus Bagger og den kreds af børnevenner, der samledes omkring ham, for uforsvarlige, og med den betydelige sociale og pædagogiske indsigt af forståelse, Sofus Bagger havde, var det klart, at noget måtte ske.

   Man begyndte småt i 1901 med at lave friluftslege og foretage småudflugter til byens vestlige udkant. Dette arbejde vandt forståelse i vide kredse, både hos pædagoger, kommunalpolitikere og hos vælgerforeningen på Vesterbro.

   Derfor kunne det lykkes i oktober 1905 at danne en forening, som man gav navnet Vesterbro Friluftsforening.

   Foreningens formål var “at give de mange børn og unge mennesker på Vesterbro, lejlighed til nyttig og munter beskæftigelse og derved drage dem bort fra gaderne og kælderhalsenes dårlige luft og lys og gadens mange fristelser ud til skolehavegerning, leg og boldspil i fri luft”.

   Man drev sport i samarbejde med Vesterbro KFUM, legede i Søndermarken og havde udflugter til Damhussøen. I 1906 arrangeredes oven i købet en to-dages udflugt til Frederiksværk med besøg på ‘Arresødal’ og studier i de smukke omgivelser.

   Lederne havde helt andre tanker med udflugterne end GJF har i dag. Frederiksværkturen var ganske afgjort en forløber for vore dages lejrskole. Der studeredes zoologi, botanik, geologi og historie på disse ture, men der var også tid til leg og munter underholdning.

   Under Baggers ledelse har der således været to direkte mål for udflugterne: Belæring og underholdning.

Gabriel Jensen

Lars Gabriel Jensen (1861-1924), kommunelærer ved Enghavevejens Skole.

   I 1908 kom daværende kommunelærer ved Enghavevejens Skole, Gabriel Jensen ind i ledelsen af Vesterbro Friluftsforening.

   Gabriel Jensen havde andre tanker med udflugterne. For ham gjaldt det først og fremmest at skaffe børnene underholdning på turene.

   Han udvidede turenes omfang, så de i begyndelsen gik til Damhussøen, Charlottenlund, Skodsborg og Jægerspris. Senere vovede man sig længere væk. Helsingør og Malmø med Dampskibsselskabet Øresund og til Hillerød og Roskilde med DSB.

   Lige til sin død i 1924 ledede Gabriel Jensen sådanne udflugter. Og tusinder og atter tusinder af ‘ferieløse’ københavnerbørn har fået muntre oplevelser i sunde omgivelse under hans lederskab.

   Han udførte naturligvis ikke arbejdet alene, men havde fortrinlige hjælpere i familiemedlemmer, kolleger og bekendte. Men han var sjælen i det hele, medarbejderne så op til ham, og det ikke blot mens han levede: Efter hans død var medarbejderne med Sofus Bagger i spidsen enige om, at arbejdet burde fortsættes under hans navn og i hans ånd. Derfor dannede man 3. juni 1925 en komité, som sattte Gabriel Jensen et varigt minde ved at kalde institutionen ‘Gabriel Jensens Ferieudflugter’.

 

Tekst hentet fra Gabriel Jensens Ferieudflugter's hjemmeside: http://gjf.dk/

Fra Facebook:

Sådan kunne ordlyden se ud fra en Gabriel Jensen annonce i avisen. Udklippet er fra BT 26. juni 1979.

   Er der nogen der har været på én af Gabriel Jensens Ferieudflugter?

 

Benny Sørensen Hvert år. Tivoli turen hvor vi ingen penge havde med, Klampenborg turen Dragør Turen turen til Stjernen.Husum turen Ja jeg kunne blive ved. Ved ikke om jeg er forfatter nok til at skrive på hjemmesiden. Men husker, det gør jeg :-)

Leon Njal Jørgensen Ja, i mange år, man havde et nummer og kunne se i B.T. om mit nummer var imellem og til hvilket sted, samt hvor man skulle møde, man kunne altid tage sporvognen til det sted hvor der var møde sted, fik penge med til en lige ud elller til en omstigning hvis det skulle bruges. Dejlige dage kan jeg huske, vi fik altid en sodavand mindes jeg, samt en billet eller polet til hjemturen. Dejlige sommer dage mindes jeg.

Benny Sørensen Udflugten stod altid i avisen. Der var en sodavand og 1 stk. wienerbrød til hver. Syntes nu ikke altid turen var spændende, især ikke når jeg ikke fik mine brødre med.

Benny Sørensen Der var forresten også en tur til Travbanen og Danmarks akvarium

Leon Njal Jørgensen Der var også feriekoloni-ophold af 3-4 dages varighed, men jeg var selv aldrig på dem.

Benny Sørensen Nu begynder det at dæmre. Carlsberg Turen, turen til Kongens Bryghus og turen til Bryggeriet Stjernen var nogle af de bedste. På Carlsberg fik vi altid alle de sodavand vi kunne drikke og desværre bestod serveringen hovedsageligt af vand vi ikke kunne lide især husker jeg Druetta fy fa.... den var sur. På KB var vi oppe i tårnet og fik smagt lidt nisse øl. Og selvfølgelig mens jeg skriver husker jeg turen til Østerbro svømmehal og Zoo-logisk have. Det begynder at dæmre i de små grå.

Maj-Britt Sjögren Jacobsen Og tur til volden ved Husum. Det var uhyggeligt at komme ind i dem. Vi havde en dags leg med bolde osv. udenfor. Og så var der turene i Dyrehaven også med diverse boldlege og huskelege. Det var sjovt. Endvidere kan jeg huske badeturene til Bellevue.

Lone Elvi Poulsen Ja, og badetur på Dragør strand. Det var ikke lige min "kop the", jeg ville ikke være i flok, jeg havde nok af flok derhjemme med 3 søskene.

Flemming Rohbach Pedersen (e-mail): Husker ture til Unneruplejren ved Rågeleje, samt endagsture til stranden, Husumvoldene og bryggerierne!

Historie fra Søren Zak:

   Jeg var med Gabriel Jensen arrangementer i cirka 3 år og tænker tilbage på dem med stor glæde. Badeturene til Dragør var altid kolde, for det blæste som regel altid aht. selvom det var varmt. Der var også badeture til Hundige, hvor man tog sporvognen til Toftegårds Plads og "ormen" til Hundige. Ormen var en rød bus, hvor passagerdelen var en sættevogn. Så selvom det ikke altid var godt vejr, var det altid sjovt at køre med denne specielle bus.

   Attraktiv var også turene til bryggerierne (Stjernen og Carlsberg) Her kunne man drikke alle de sodavand man kunne. Joeh, der blev bøvset en hel del bagefter. Man fik et klippekort med alle turene og havde man været med på vistnok mindst 6 ture fik man et "turpas" til Tivoli, hvor man kom gratis ind og fik en sodavandsis, en tur med rutchebanen, radiobilerne og en tur i ballongyngerne. Det var vistnok om formiddagen lige inden officiel åbningstid, så man fik som regel alle de ture man orkede!

   Kommer i tanke om, at man skulle se i avisen, hvor man skulle møde op, idet kortet havde et nummer og de forskellige ture dækkede nogle nummerintervaller, så fordelingen skete jævnt over sommeren. På de fleste ture var der indlagt "konkurrencer", hvor man skulle gætte f.eks. højden på et træ, tydning af en omstignings sporvognsbillet eller tovtrækning. Som belønning fik man en sodavand eller noget slik.

   Man kunne også søge om et ugeophold på "Syvstjernen" vistnok oppe ved Rudersdal. Dette har jeg været på en enkelt gang og det var et dejligt sted. Kommer i tanke om, at forstanderen blev kaldt "farmand" og man fik et go'nat knus af ham, hver aften! Der var en meget varm og vedkommende ånd på dette sted, som jeg også tænker tilbage på med stor glæde.

Historie fra Kim Greiner:

   Ubemidlede københavnerbørn kunne på skolen tilmelde sig Gabriel Jensens Ferieudflugter. De voksne havde som regel kun 2 ugers sommerferie og så kunne børnenes 7 ugers ferie i de mørke baggårde og på stenbroen godt være lange, men så fik Gabriel Jensen den idé at sende børnene ud i grønne omgivelser eller på interessante udflugter. Det foregik på den måde at man fra skolen fik et kort med et nummer og hver hverdagsmorgen kunne man i Politiken og Berlingske Tidende læse hvilke numre der gav ret til at deltage i dagens udflugter og så mødte man op på det angivne sted.

   Jeg var selv med i flere år da jeg var i 8 – 10 års alderen og havde fornøjelse af ture til Zoo, Danmarks akvarie, Carlsberg, Kronborg m.m. Den tur der hyppigst var på programmet var til Husum, hvor børnene blev sluppet løs i en masse grønne omgivelser omkring voldene og som regel med en gysertur i gåsegang ind i en af de fugtigkolde kasematter.

   På heldagsturene var der som regel frokostspisning includeret i arrangementet og den første gang jeg var med, fik vi til forret kærnemælkskoldskål med tvebakker. Kærnemælken var øst op og jeg havde et par tvebakker i hænderne og skulle til at knuse dem over tallerkenen, da sidemanden puffede mig i siden og sagde:

- Hænderne under bordet, hænderne under bordet.

   Nå, det var det åbenbart mest høfligt at knuse tvebakker under bordet, så det gjorde jeg, og i det samme begyndte en af lærerne at bede fadervor og takke for maden og jeg var nok den eneste der bad med knuste tvebakker i hænderne.

Historie fra Mogens F. Jensen

   Skolesommerferien var ekstra god fordi vi blev udstyret med et kort til Bellahøj-badet samt et Gabriel Jensen kort.


   En varm sommerdag stillede jeg op under uret på Hovedbanegården, mit nummer var udtrukket til en badetur til Charlottenlund eller Bellevue ved Klampenborg. Dagen forløb fint nok, der var masser af børn at være sammen med, men på hjemturen - da vi var kommet ud af toget - stod der en gruppeleder med mig i overskud. Han stod for et helt andet arrangement som jeg åbentbart havde blandet mig i. Han ringede til mine forældre der inviterede ham på aftensmad hjemme på Lygten og jeg erindrer det som en god afslutning på den dag.

   Faktisk var der mange gode dage dengang i ferierne, for vi kunne jo altid finde på noget, især da vi fik lov hjemmefra til at cykle omkring til strand og skov.

Milepæle i GJF’s historie:

1901
Skoleinspektør Sofus Bagger arrangerer lege i Søndermarken og udflugter til Damhussøen.

1908
Kommunelærer Gabriel Jensen påbegynder udflugter il Charlottenlund, Skodsborg og Jægerspris.

1912
Ture til Julebæk og Malmø.

1919
Med toget til Hillerød og Roskilde.

1924
Gabriel Jensen afgår ved døden.

1925
Sofus Bagger samler en komité, der fortsætter arbejdet under navnet ‘Gabriel Jensens Ferieudflugter’.

1928
GJF’s første eget udflugtssted ‘Husumlejren’, et læskur lånt af militæret.

1931
Udgift pr. barn pr. dag: 35 øre.

1933
Udflugter til Dragør Sydstrand.

1938
1200 børn til Dyrskuet på Bellahøj.

1940
Danmark besat af tyskerne.
Mange børn med GJF. Nye ture til Fortunen og Jonstrup.
De store børn på cykel til Dragør.
2.400 børn i alt den sommer i Dragør.

1941
Endnu flere børn. Nye ture til Frederiksdal, Ermelunden, Charlottenlund, Klampenborg, Jægerspris, Hundige.
31.400 besøg.

1942

Amager Rotary Klub bygger ‘Feriehytten’ i Dragør til GJF.                                                                                                             

1944
Folkestrejke i juli. Ingen sporvogne eller tog. GJF-lærerne henter børnene ved deres skoler. 10.000 besøg i ‘Husumlejren’.

1945
Skolerne lukket på grund af tyske flygtninge. Skolebetjentene er GJF’s kontakt til børnene.
4.500 børn i Tivoli med ‘Aftenbladet ‘ og GJF.

1948
3 dages ophold i ‘Karsemoselejren’ ved Frederiksværk.
Fælledparkture med politiet og GJF. 50.400 besøg denne sommer.

1952

GJF ombygger ‘Husumlejren’ og erhverver ‘Unneruplejren’ ved Rågeleje og ‘Syvstjernehytten’ i Hareskoven. En pyromanbrand gjorde senere ende på Husumlejren.

1957

På Dyrehavsbakken med professor Tribini. Tribinis professorat omfattede ikke kun gøglerfaget, men også en del af pædagogikken.

1959

6.000 børn i Tivoli med Eksta Bladet og GJF.

1962
GJF bygger ‘Cottageparken’ i Klampenborg.

1968
Ture til ‘Legoland’.

1971
Ny ‘Feriehytten’ Dragør bygges i strandkanten ved Sydstranden.

Ture til travbanen og den stalde i Charlottenlund.

1975
Jubilæum, 75 sommerferier med udflugter.
Stor fest på Københavns Rådhus.
Overdådigt sommervejr.
‘Husumlejren’ lukkes en kort periode på grund af chikane fra knallerter og motorcykler.

GJF-børn på besøg i TV hos Ingrid og Lillebror.

1976
Ture til ‘Teknisk Museum’ i Helsingør, Travbanen, flådebesøg på Langelinie.

1981
Til Malmå med flyvebådene.

1982
Ny tur til Jernalderbyen, Lejre.

1983
Besøg i TV-byen. Børnene medvirker i ‘Ingrid og Lillebror’.

1985
‘Syvstjernehytten’ afhændes efter total omkransning af villaer.

Turene til Tivoli har været fast på programmet i mange år.

1986
Ture til ‘Roskilde Sommerland’.

1991
Besøg i ‘Experimentarium’.

1995
Efter 95 år igen på Vesterbro med Streetbasket i Enghaveparken. Naturskole i Husumlejren.

1998
Pyroman nedbrænder ‘Husumlejren’ til grunden. Nyt udflugtssted: ‘Bon-Bon-Land’.

2000
Nyt udflugtssted: Nordsjællands Sommerpark.

2001
GJF’ 100 års-jubilæum fejres på Københavns Rådhus.

 

De daglige GJF-udkald bringes sommeren igennem af:

Berlingske TIdende, BT, Ekstra Bladet, JP København og Politiken.

Tekst hentet fra Gabriel Jensens Ferieudflugter's hjemmeside: http://gjf.dk/

 

 

TIL TOPPEN AF SIDEN