ØSTERSØEN på Møn

Nedenfor kan du læse et par historier fra tidligere elever.

fra FLEMMING P. ROHBACH:

Fra Feriekolonien 'Østersøen' på Møn:

I sommerferien 1962 gik turen til Møn. Jeg havde ellers bedt Bent Poulsen om at komme til Alhage ved ’ævletoft’. Her skulle nogle af mine bedste venner fra ’gården’ til, men dette kunne ikke lade sig gøre. Min egen klasselærer Jørgen Meyer var som regel med på koloni, men af en eller anden årsag var han på dette tidspunkt fraværende fra Grundtvigskolen. Senere fik vi oplyst, at han var rejst/flyttet til Ålborg.

Den dag vi ankom til kolonien, havde der hele dagen været et kraftigt regnvejr, men da vi ankom begyndte det at klare op. Efter at vi var blevet installeret på sovesalen, fik vi pakket ud, dvs. kufferten lå under køjesengene, husker jeg en gevaldig kamp os drenge imellem, vi hev græstotter op af den våde jord, godt med jord på, og vi slyngede dem efter hinanden. Det var et stort mudderbad, men vi havde det sjovt. Mener det blev stoppet af en af lærerne, som syntes det var for voldsomt, selv om vi virkelig morede os. Jeg mener kun, at vi var elever fra Grundtvigskolen - samt Bent Poulsen og Villy Larsen (1001). Jeg mener også, at der var en 3. lærer, som hed noget i retning af Kisbye? Så der har sikkert været elever fra en anden skole. Fra min klasse husker jeg Tino, Jørgen Andreasen (kaldet Andreas), Bjarne Borg samt hans bror Benny, endvidere Lars Lumholz Frederiksen (læs hans berening nedenfor). Jeg mener, at sanglærer Thomassens søn og nogle af hans skolekammerater var med på kolonien.

Kolonien bestod af værelser med plads til 10-12 drenge, det var sjovest at ligge i den øverste køje! Jeg husker en morgen, jeg blev vækket af 1001, som studerede mit ansigt, det viste sig, at jeg i løbet af natten var faldet ud af køjesengen og havde størknet blod i ansigtet. Selv huskede jeg intet, men må vel have kravlet op igen. Ellers bestod kolonien af spisesal og køkken. Ligeledes blev de forskellige daglige tjanser delegeret ud. Kartoffelskrælning og andre kedelige tjanser!

Tæt på kolonien var der en lille skov, hvor der blev bygget huler! Enhver rask dreng havde en dolk til at skære og snitte i grene med. Jeg husker, at der var mange ugler i skoven, og det var meget almindeligt, at vi så uglegylp med rester af mus. Ellers gik tiden med at finde fossiler, vættelys samt søpindsvin. Især på en dag tur til Møns klint hvor vi skulle ned og op af en helvedes lang trappe! Vi knægte vandrede ind ad landevejene til Stege for at proviantere os med slik og kiks og de sædvanlige souvenirs med bynavn på. På vejen gik vi ind på gårdene for at se dyrene, hvilket vi altid fik lov til!

På et tidspunkt fik jeg besøg af mine forældre. Min far havde en forkærlighed for Møn, eftersom han som barn var kommet der en del for at besøge sin mors familie, som havde landbrug på Møn.

De havde lagt søndagsturen til Møn og var ’daffet’ derned i Opel’en med papegøjeplader. Og der skulle ikke meget til, før jeg fandt ud af at tage med hjem. Jeg må erkende, at kolonien ikke kunne leve op til opholdet på Abildvig! Da vi startede i skolen efter ferien, fik jeg Villy Larsen i sang og måtte høre for jeg var taget hjem i utide. Han elskede, at moppe eleverne!

mvh Flemming P. Rohbach

fra Lars Lumholtz Frederiksen:

Endnu en beretning fra ’Østersøen’:

Jeg har været på kolonien 2 gange, og derfor er jeg usikker på årstal, og blander måske oplevelserne sammen. Jeg kan heller ikke huske om der var en anden skole med, men jeg synes at huske at der var en tredie lærer, og han hed Kisbye. Vist nok (måske fordi vi var 2. og 3. klassedrenge) en lidt stor mand, ikke så gammel, og lyshåret.

Noget af det jeg allertydeligst husker, er en gigantisk mudderkamp og jeg husker også, at vi alle blev straffet med oprydning og afvaskning af det røde skur der stod midt på plænen, som så sandelig også var et udsat mål.

Jeg kan huske at vi alle brød et forbud mod ”at køre på røven ned af skrænten til stranden”. Der blev jo så foranstaltet en fælles afstraffelse med slag i røven med spanskrør til alle. Jeg husker at min bror Hans var en af de første der meldte sig til at få slag, og han blev da også pissesur, da lærerne enten blev trætte, eller måske har moret sig nok, måske i en lille brandert, holdt op med at straffe et eller andet sted mellem 10 og 15 elever.

Jeg kan jo have det ”minus“ for mig, at jeg måske kommer til at blande årene sammen. Angående andre der var med (måske med uheldig sammenblanding igen i årene) kan jeg sandelig godt huske Jørgen Koch. Han boede på Frederiksborgvej et sted mellem Birkedommervej og Hovmestervej. Han blev jo rocker, og var en af dem der var med til, i tresserne inde ved biografen Saga, at demonstrere mod “hippierne“, da de demonstrerede mod filmen “De grønne baretter“ med bl. andre John Wayne. Man så ham dengang på forsiderne af aviserne få mange tæsk med en cykelpumpe!

Jeg husker en del af dem der var med på Østersøen; Bjarne Jensen(klassekammerat), Benny Borg, (også klassekammerat, som iøvrigt døde af aids i 1990) og hans bror Bjarne. Der var også en Lars Sørensen. Han blev ret hurtigt sendt hjem, da det lykkedes ham at stjæle porcelæn! for 400 kr, inde i Stege, og det selvfølgelig blev opdaget. Der kom også en bondemand og påstod at Lars sammen med nogle andre havde trådt hans korn fladt. Mon ikke jeg selv også har deltaget der, for som jeg husker det, var det ret fedt at ligge der i marken og bare have fred.

Kan også huske at vi i løbet af opholdet, også havde en kåring af “Miss Tøvelde“ Tøvelde var en meget lille by der lå knap et par kilometer fra kolonien mod Stege. Og så lavede vi også teater (revy) den sidste aften før vi skulle hjem.

mvh Lars Lumholtz Frederiksen.