BIRGITTE DALUM (tidl. DALUM NIELSEN)

Jeg kom ind på Grundtvigskolen i II.em a i efteråret 1958. Begyndte oprindeligt på Utterslev skole i august 1953 i 1. klasse efter at jeg havde gået 5 år i børnehave. Kom allerede i mellemskolen på Holbergskolen efter 4. klasse og flyttede efter et år der, til Grundtvigskolen. Forlod skolen efter mellemskoleeksamen for at gå i gymnasiet på Efterslægten, hvorfra jeg blev matematisk student 1964.

Min klasselærer på Grundtvigskolen var frk. Lindhardt som underviste i dansk og sang. I mit yndlingsfag historie havde jeg fru Vejborg, i regning frk. Cronberg, engelsk og fysik fru Garney, håndarbejde fru Starklint og i geografi og naturhistorie fru Orht Nissen. De øvrige lærere kan jeg ikke huske. Begge mine forældre var lærere i Gladsaxe Kommune og jeg var selv glad for min skoletid.

Årets løb.

Med 'årets løb' mener jeg ikke undervisning i skoleåret men derimod navnet på det Musikteater, som frk. Lindhard opsatte, da jeg gik i 3.mellem. Det meste af klassen var involveret i stykket dels som optrædende dels som hjælp med syning af kostumer og hvad vi ellers var gode til. Min opgave var at styre musikken idet musikstykkerne var indspillet på båndoptager, så jeg var med til de fleste af prøverne. I foråret 1960 blev den spillet to gange i aulaen. Den begyndte med vægtersangen hvorpå foråret begyndte med Vivaldis fire årstider. Elever fra de små klasser illuderede erantis og vintergækkers udspring, senere kom blomstervalsen fra Nøddeknækkesuiten af Tjajkovskij med 4 piger fra min klasse samt drenge fra parallelklasse. De to af pigerne blev i øvrigt senere gift med deres partner i forestillingen. Harlekin og Columbine var også med i forestillingen mere kan jeg ikke huske, og jeg har desværre ingen billeder. Jeg ved frk. Lindhard fik taget billeder af forestillingen. Vi var senere ude at opføre uddrag af forestillingen i et menighedshus i pastor Vejborgs sogn, hvilket fru Vejborg havde været behjælpelig med.

Søborg slotsruin.

Lejrskoleophold.

I begyndelsen af IV mellem var det tid til et lejrskoleophold ved Nakkehoved. Vi tog toget derop. Vores cykler var forinden kørt derop af fragtmanden og anbragt ved lejrskolen. Udover frk. Lindhard havde vi desværre fru Kofoed med, hvilket var tæt ved at ødelægge opholdet for os. Hun havde nogle ejendommelige meninger om piger og forbød os at gå uden for grunden om dagen og uden for huset om aftenen, hvilket gjorde det svært at komme på det udendørs toilet!! Det indenfor var kun til lærerne, men om aftenen og natten skulle vi også benytte det, dog måtte der ikke trækkes efter kl. 22 om aftenen sikken en stank der var i huset!

Vi besøgte Nakkehoved fyr, Gilleleje, Søborg slotsruin og andre steder i området. En af dagene, den 1. september, fik vi lov til at bade i Kattegat en kold fornøjelse, da vi kun måtte gå ud til maven og ikke svømme igen på grund af Kofoed. Mine forældre syntes det var en underlig opførsel, da jeg fortalte det hjemme. De sidste par dage skulle hun heldigvis undervise og det reddede opholdet for os. Efter opholdet skrev vi hver især en rapport om de ting, vi havde set.

-Birgitte Dalum

e-mail:  bdalum@webspeed.dk

hjemmeside:  www.bdalum.dk

II. em. a (v/Fredensborg slot) i 1958.

Hattedamer II. em. a (v/Fredensborg slot) i 1958.

Lejrskole d. 1. september 1960 (IV. em. a)

Fru Kofoed

Søborg slotsruin.