CAFÉ LYGTEN

Café Lygten genåbner som "Lygtens Kro" i okt. 2014

Foto er fra: http://www.lygtens-kro.dk/ og Facebook pr. 24/3-2015.

 

Kendt værtshus genåbner,

med de samme traditioner i behold.

 

http://www.lygtens-kro.dk/  

 

   Café Lygten – eller bare Lygten – var kendt vidt og bredt, da en indisk restaurant overtog lokalerne i 2012. Nu er krostemningen tilbage på samme adresse, efter Camilla Müller har åbnet "Lygtens Kro".

‘Under construction’ står der stadig under punktet øl-kort på Lygtens Kros hjemmeside. Men tag ikke fejl – ølhanerne har det fint, og det er kun lydsystemet, der er ved at blive bygget om.


   Vi har renoveret, så det ligner den gamle café. Vi har blandt andet fundet de originale lamper oppe på loftet, siger Camilla Müller, ny kromutter og indehaver af Lygtens Kro, der åbnede 7. oktober 2014.


   Ved siden af sidder veninden og personaleansvarlig på Lygtens Kro, Helena Elisha Kouring. Sammen med resten af holdet på kroen har de to haft travlt med at sætte lokalerne i stand de seneste måneder.


   Og så har vi ikke lavet andet end at skræmme kunderne væk i to måneder og sige, at vi ikke har åbent endnu, siger Helena Elisha Kouring om opbakningen til genåbningen af kroen.


   Camilla Müller kom selv meget på det tidligere Café Lygten og har i lang tid gerne ville overtage stedet, men nu hvor hun stod med nøglerne i hånden, så skulle navnet ændres.


   Jeg er ikke glad for ordet ‘café’. Vi har ikke wifi og caffe latte. Når du ser en café i byen, så sidder der 20 mennesker, men de snakker ikke sammen. I stedet sidder de gemt bag 20 bærbare. Sådan vil vi ikke have det, siger Camilla Müller.


   I stedet er der tysk øl bag disken, raflebægre og brætspil til udlån, country, soul, blues eller rock i højtalerne og tysk mad på menukortet.


- Der er kommet lys i Lygten igen, siger hun.

Skrevet af Jakob Østergaard Nøhr - 10/10-2014 (mx metroxpress).

 

Historie

Lygtekroen som den oprindelig så ud.

Følgende tekst er, let redigeret, hentet fra caféens hjemmeside:

 

   Café Lygten lå i gaden der hedder Lygten, som går fra Nørrebro Station til Tagensvej. Den lille hyggelige café blev i 2012 erstattet af den indiske restaurant: "Bombay Biriyani". Denne lukkede dog i 2014.

 

   Café Lygten havde sit navn efter en å (Lygteåen), der nu ligger i rør under gadens asfalt. Den gamle Lygteå er den del af Ladegårdsåen, der hed Lygteåen, og som har givet navn til gaden Lygten. Navnet Lygten menes at stamme fra det gamle danske ord "løgh", som betød sump. Området ned til åen har nok været sumpede engdrag. Åen havde sit udspring i Lersøen, der i dag er væk men lå, hvor nu Lersøpark ligger neden for Bispebjerg Hospital. Lygteåen dannede indtil 1901 kommunegrænsen mellem København og Brønshøj Sognekommune.

 

   Oprindeligt lå der en gammel landevejskro "Lygtekroen", hvor nu højbanen krydser Nørrebrogade. Den lå i et par hundrede år ved grænseskellet mellem København og Brønshøj Sognekommune. Lygtekroen blev revet ned kort efter 1904. På dens sted opførte DSB i 20´erne den nye Nørrebro Station, som blev indviet i 1930. I 1934 blev en gammel fabriksejendom på Lygten så ombygget til den hyggelige lille café:  "Café Lygten".

  

   Indtil 1873 hed det stykke af Nørrebrogade, der løber fra Jagtvej til Nørrebro Station, Lygtevej. For enden af Lygtevejen lå den populære Lygtekro, der siden 1700-tallet havde betjent de vejfarende til og fra hovedstaden. Kroen blev revet ned i 1904 og på dens sted opførte man i 1920'erne den nuværende stationsbygning.

   Fra 1953 og frem til 2001 blev Café Lygten drevet af den samme familie: Gudmandsen.

 

Her fortæller Kirsten Gudmandsen historien frem til i dag:

   Mine forældre købte kroen i marts 1953. Dengang var der billard. Det var et hyggeligt værtshus, hvor stamgæsterne hovedsageligt bestod af arbejderne fra de omkringliggende virksomheder. Glud og Marstrand, Enigheden m.m. Mange af stamgæsterne kom dog også i weekenderne med deres familie. Min far byggede et ishus i haven, så der også var noget til børnene.

 

   I 1986 overtog jeg caféen efter at ha' været bestyrer i et par år. Der var blevet lavet om inden. Billardet var kommet væk, og det blev mere og mere et spisested. Sommeren 1986 fik jeg 4 kokkehuer af Politikens madanmelder. Så blev der rigtig travlt. Jeg havde mange gode år, med hyggelige gæster. Solgte til Rita Cook i 2001. Nu har det så været indisk, men de er stoppet igen. Jeg ejer stadig ejendommen sammen med mine søskende. Vi er nu ved at finde en ny, der vil overtage den. Det er ærgeligt at se, at den står tom.

- Kirsten Gudmandsen.

 

   Ejendommen er i dag den ældste bygning på Lygten, der ellers totalt har ændret ansigt med en række moderne byggerier. Cafe Lygten var et hyggeligt spisested, hvor der om sommeren var mulighed for at sidde og nyde vejret i forhaven, mens man om vinteren kunne sidde indendørs og nyde den gode stemning og det danske smørrebrød.

 

Om ’Lygtens Kro’

fra hjemmesiden om kroen: http://www.lygtens-kro.dk/ 

Lygtens Kro, en beværtning i Københavns Nordvest område, hvor man kan nyde specialiteter fra det tyske køkken, velskænket fadøl, og god musik. ’Café Lygten’ har siden 1934 huseret på den nuværende adresse, men beværtningens rødder går helt tilbage til 1700-tallet.

Dengang lå landevejskroen ’Lygtekroen’ hvor den nuværende stationsbygning Nørrebro Station ligger, og har således skænket øl til vejfarende til og fra hovedstaden i flere hundrede år. Det er en historie vi er stolte af, og vi glæder os til at føre traditionen videre som en lokal, hyggelig kro hvor alle føler sig velkomne når de træder ind ad døren, og mætte når de træder ud ad den. Men når Lygtens Kro slår dørene op, bliver det under et nyt koncept.

 

Forpagter og kromutter Camilla Müller slår nemlig sine tyske rødder ned i matriklen, og der vil således være et bredt udvalg af traditionelle, hjemmelavede tyske retter, såsom gullasch, bratwurst, saurkraut, schnitzel, og forskellige frokostplatter. I hanerne vil der ligeledes flyde tysk øl ud, såsom Erdinger, Ludwig, Kulmbacher, Jever, Schneider, mm. Der vil selvfølgelig også være danske øl, til dem der foretrækker disse. 

 

Etablissementet vil også i tide og utide lægge op til dans når vi får live bands til at komme og spille. Men når vi ikke har live musik, kan du være sikker på at der kun strømmer gode toner ud af højttalerne, som primært vil være klassisk rock, blues, soul og country. Der er fokus på hyggen i Lygtens Kro, og uanset om du er til vådt, tørt eller begge dele, garanterer vi at du ikke går utilfreds herfra!

 

v/Camilla Müller

 

Tidligere indisk restaurant:

   I 2012 blev Café Lygten og den oprindelige atmosfære erstattet af en indisk restaurant ved navn Bombay Biriyani. I 2014 måtte restauranten give op og lukke. Som man kan se og læse øverst på denne side, er den oprindelige Café nu genåbnet som kro med de samme traditioner som tidligere. 

Tidligere fotos af Cafe Lygtens udseende.

Cafe Lygten v/ Preben Gudmundsen.
Cafe Lygten v/ Preben Gudmundsen.
Læg mærke til teksten på skiltet: Café Lygten - Hos Kirsten

Lygtens Kro indenfor (2014)

Fotograf: P.E. Waldhauer.
Fotograf: P.E. Waldhauer.

TIL TOPPEN AF SIDEN