BØGER OM BISPEBJERG

   Dette er en liste over bøger der er udgivet om Bispebjerg og Nordvest-kvarteret. Hvis DU skulle ligge inde med oplysninger og titel på en god bog der er skrevet om vores kvarter, hører jeg meget gerne om det. Bøgerne er inddelt efter forfatterens navn.

Anders Enevig

Prinser og vagabonder (1985)

Klunsere og kræmmere (1985)

 

Christian Kirkeby

Bispebjergkvarteret, hvor det meste blev en del af Nordvestkvarteret (2003)

Fra Utterslev Mark til Nordvestkvarteret (2002)

 

Johan Klinge Sørensen

Opvækst på Bispebjerg i 1940'erne og 1950'erne (2014)

 

Lars Cramer-Petersen

Frederikssundsvej, fra Nørrebro til Brønshøj (1994)

Frederikssundsvej, før og nu (2000) 

Frederiksborgvej, fra "Navnløse" til Søborghus Kro : en lokalhistorisk billedfortælling om huse og hændelser langs en københavnsk hovedfærdselsåre (1993)

 

Lone Palm Larsen

Fra vugge til grav, København NV - historien om et boligområde (2000)

 

Miljøministeriet

Bydelsatlas, Bispebjerg (1991)

 

Per Kirkeby

Min barndom på Bispebjerg og i Voldparken. Historisk notat nr. 18. Fra Lokalhistorisk Forening, Bispebjerg. Ved Annemette Risager og Christian Kirkeby (2001)

 

Se portræt af Per Kirkeby nederst på siden.

 

Stig Petersen

København NV - æddermamer! Fortællinger fra halvtredsernes Bispebjerg og omegn (2011)

Selv synes jeg det er en hamrende humoristisk bog, med en skildring af datidens oplevelser i København NV. Nogen gange er oplevelserne "lidt" fantastiske og andre gange rammer forfatteren plet. Det er ikke alt der er sandfærdigt, men bogen kan læses som rigtig god underholdning.

-poul erik.

Torben og Karsten Weirup

Forstadsland (2012)

 

Per Kirkeby portræt

Per Kirkeby ‘s første kunstværk (cirka 1952). Et maleri med titlen Uden titel. Maleriet forestiller Kirkebys tegnelærer Sessingø på vandring i Norge. På sin vis ligner det en Edvard Munch. En kunstner som Kirkeby var optaget af hele sit liv. Ikke mindst sidst i livet, hvor Kirkeby igen og igen kredsede om Munch og dennes “ryggesløse” maleri. Noget Kirkeby selv gerne ville nærme sig.

Per Kirkeby, født d. 1-9-1938 og død d. 9-5-2018

Per Kirkeby var en af de mest anerkendte malere, billedhuggere og forfattere i Danmark. Han døde i 2018. Hans malerier går på auktion til op mod 1.6 million kroner. Han ser ud til at have boet på Toldskrivervej 4, som ganske lille, 1943 - 1949.

Om Kirkeby kom i mål med det projekt er et åbent spørgsmål. Per Kirkebys tyske gallerist Michael Werner var ikke bange for at komme med meget bastante anvisninger til Kirkeby, hvad Kirkebys maleri angik. Anvisningerne som Kirkeby tillagde stor vægt. Måske spærrede galleristen, der havde drevet Kirkeby frem til et internationalt niveau, i sidste ende for Kirkebys fri udfoldelse, hvad det sene maleri angår. 

D. 25. nov. 2015:

Den verdensberømte maler Per Kirkeby var udsat for en tragisk ulykke, hvor han styrtede på en trappe i sit hjem i Hellerup: 'Jeg kan ikke engang genkende min kone' 

Ib Michael (ven til Per Kirkeby), kalder det for ’det ultimative mareridt for en kunstner’. Per Kirkeby er ikke blevet blind. Og dog alligevel. Han har pådraget sig en såkaldt neglect. En hjerneskade, der betyder, at nok kan han se, men hans hjerne negligerer og overser syns- og føleindtryk fra venstre side.