Historier fra tidligere elever og lærere

PETER ØLGAARD
(tidl. HANS PETER ØLGAARD JENSEN)

Hvem kan huske denne unge mand? Han var en rod, en spilopmager og der skete altid noget omkring ham. Her fortæller han brudstykker af sit liv fra skoletiden:

På spørgsmålet fra mig til Peter om der er noget jeg skal udelade her på siden, siger han:

Jeg mener personligt du skal bruge det hele, for det er jo historie, og hvad fanden, det er jo SANDHEDEN, sådan var jeg jo, så gem intet for min skyld, det kunne jo være der er andre som har materiale, som giver nye input, med historie fra vores skole, for det er en kanon side du har lavet, så selv Kofoed ville være stolt. 

                                                         * * *

Jeg hedder Peter Ølgaard, og har gået på Grundtvigskolen fra ca.1959 til 1965. Mit dåbsnavn er Hans Peter Ølgaard Jensen, men jeg har altid kun brugt Peter Ølgaard, så da jeg blev voksen, slettede jeg Hans og Jensen permanent.

Jeg kom fra Oehlenschlægersgades Skole i 1959, og mit største problem var daværende, at vi ikke skrev skråskrift som på  Grundtvigskolen, så der skulle jeg omstille mig, og det kan ses den dag i dag på min skrift. Jeg blev kaldt PJ for der var 2 i klassen der hed Peter.

Vi havde Kymer som regnelærer, Ole Koefoed i orientering, Lewinsky i sang-musik, og nogen gange til gymnastik. Villy Larsen var min klasselærer i alle årene. 

Jeg har gemt min karakterbog fra tiden. Selvom vi fik besked på at aflevere den, “glemte” jeg det, og flere til mange svedere, både udfyldt og blanke, jeg var nok lidt af en rod, for flere lærere gav mig blanke svedere så jeg altid havde nogen, hvis de ikke lige selv havde nogen ved hånden.

Det er ellers en fantastisk side du har, det gav mig stof til eftertanke, særlig en ting faldt mig straks ihu, Koefoed, han slog mig engang så hårdt oven i hovedet med en pegepind at den knækkede i 3 dele, og jeg blødte fra en stor flænge. Da jeg fortalte min mor det, var hendes eneste kommentar, så har du nok fortjent det, og set i bakspejlet: hun havde helt ret.

Jeg har gemt ca. 25 svedere, men der har været en hel del flere. Jeg “glemte” altid at aflevere svederne, eller jeg snuppede dem når læren ikke så det. Jeg fik svedere af mange lærere. Jeg har fået en sveder for at kaste med sne i gården, og en for at gå ud af skolen i frikvarteret, men de fleste for at være doven og fræk. Som Villy Larsen engang skrev til min mor, Peter har fantastiske gode evner men “gider” ikke bruge dem, han kan sagtens bestå 10. klasse, men det ville være bedst for ham at komme i lære, da han keder sig i skolen. Det står endda i min karakterbog, jeg havde gode evner, men var fræk og doven.

En rod, jaa det var jeg nok, men set i bakspejlet var det nok kedsomhed. Mine interesser var fra ganske lille, antikviteter og gamle våben, da jeg kommer ud fra en familie som handlede med det.
 
Koefoed prøvede engang, det med våben, han kom med bøger som indeholdt våben fra stenalderen. Så kunne jeg vise ham nogle bøger som jeg havde fået af min onkel med våben fra store danske bøssemagere, som han aldrig havde set, så gad han ikke det mere.
 
Jeg var engang på koloni på noget der hed "Østersøen" nede ved Stege, og på lejrskole dér i 7. klasse, lærerne var Villy Larsen og Poulsen, hold da kæft hvor de kævede den om aftenen.

Og så passede jeg altid på de små, for de store fra Helliggården havde den idé at smide de små over muren, så da jeg jo var ret stor, smed jeg de store over muren, så én forstuvede hånden, en anden fik en bule i panden, det så lærer Mogens Pedersen, men han vendte ryggen til, og lod som ingenting.
 
Så er der Damtoft, fra sløjd, han tog engang én i klassen og tørrrede tavlen af med ham, da der ikke var nogen svamp. Jeg havde en budplads hos købmand Krøjer på Tagensvej, så hver lørdag skulle jeg op til Damtoft med varer, og altid en halv Porsesnaps, men han var s'gu nærig med drikkepengene.
 
Kymer, åh Kymer, han elskede at gøre ungerne bange, når han stod der på trappen på første. Men engang stod vi oppe øverst, og der var én som lavede en kæmpe snotklat og ramte ham oven i hans skallede isse så den drev ned af næsen, men uheldigt nok var det én som hed Tom som kiggede ned for at se hvad der skete, og Kymer så ham, så han fik skylden og blev smidt ud af skolen. Selvom vi var flere som sagde det ikke var ham, men vi ville ikke sige hvem det var, så vi sagde vi ikke vidste det.
 
Og jo jeg kan godt huske dig, Poul Erik, men jeg skulle først ind på klassebilleder før jeg var sikker. Du virker som en af Kofoeds “gode” drenge, ikke en spilopmager som mig .


Jo det har da gået mig helt fint, som Larsen sagde jeg skulle ud og bruge hænderne, og jeg kom da osse i lære både som blikkenslager og senere som murer, og taget alle de kurser i byggeteknologi som der er.
 
Jeg sidder lige med nogle opgaver som Koefoed har givet mig topkarakterer i. Jeg kunne godt hvis jeg gad, men det var ligesom at hvis jeg fik gode karakterer, var jeg en “dengse”,  som set i bakspejlet var noget pjat, jeg tror det irriterede Kofoed at jeg dovnede hele året og lavede gode opgaver til eksamen.

Jeg ved at Villy Larsen syntes jeg brugte mine evner forkert ved ikke at læse noget mere, men jeg havde den force at når vi skulle til eksamen behøvede jeg kun at læse 3-4 dage før,  så var den hjemme, det samme gjorde sig gældende til prøverne på teknisk skole og endda til teoriprøver til de forskellige kørekort jeg har.

En anden ting som jeg har haft stor glæde af var sjovt nok musik med Lewinsky, han spillede altid Peter og Ulven af Sergej Prokofjev, og lærte mig at høre efter hvad for instrumenter som spilles på. Den dag idag, tænker jeg på Lewinsky når jeg hører den, så der lærte jeg noget uden at skulle åbne en bog. Som Lewinsky sagde: alle instrumenter har sprog, og hvis man hørte efter taler de til en. Fanden tage mig, han havde ret.

Du har virkelig ribbet op i minderne med din side, nu har jeg tænkt på den i 8 dage, men det er da bare sjovt, selvom min kone nu har set hvilken rod jeg var, så hun nu ser på mig på en mærkelig måde

Nu har jeg lige været sammen med en kammerat, som jeg fortalte om det du har på nettet, og okay jeg undersøgte alt, om dig, hold da kæft du er om dig. Hvordan har du dog tid ? Han vil nu undersøge om der er en hjemmeside fra hans skole, for at hente “minder”.
 
PS: Nu er min elskede kone ved at være træt af at høre om min skole, og det er din skyld, Poul Erik... MEN MEN, INTIGENT SOM JEG ER, og jeg har ikke gået på UNITETET, fandt jeg hendes skole på nettet, og tænk, min ven, nu sidder hun og zapper med gamle skolekammerater. Så det du har lavet, er om sig.

Du er en “SATAN”  for min kone er lige pludselig blevet interesseret i sin skolegang, og mine forretninger på nettet er gået lidt i stå. Og en anden kammerat, som ikke har PC, har bedt mig om at undersøge hans skoletid, men det har jeg s'gu ikke tid til. Du har ikke nogen ide om hvad du er skyld i,  og hvad jeg har fundet frem af minder, og de tøser som man “legede” med og de skolekammerater som ikke er mere. MEN du har bare givet mig lyst til at undersøge flere ting udover skolen, mange af os gik i klub, i dommerparkens SSBU, og i SSBU på Lygten 1.kld.
 
Der er en som omtaler Tino, som døde af en overdosis, gad vide om det er min ven Tino Marrot, han var en “skør” skid men harmløs, han havde en utrolig hård barndom, og jeg tog ham under mine vinger og prøvede at vænne ham fra hash, og piller, men desværre forgæves, jeg skal lige lave en pointe, jeg har ALDRIG rørt narko, eller så meget som røget en cigaret. MEN en kølig pils, siger jeg da ikke nej til 🤩 
 
Per Sørensen fra min klasse døde også af en overdosis, Michael Kofoed, som havde kun topkarakterer, og fik skolens bog, er idag pensionist, for hans forældre hængte sig med 14 dages mellemrum, og hans lillebror hængte sig 10 år efter, og søsteren prøvede 4 gange. Michael havde en meget stor stilling i IRMA, men nu ser jeg ham i kvarteret som, ja sørgelig, og han siger hver gang: Jeg ved godt jeg skylder dig 2 kroner, fra for 40 år siden, så jeg giver ham altid en skilling, til en øl, men det gør meget ondt at den mest intelligente havner sådan.
 
Han var også en af Koefoeds DRENGE, for han kunne tale ham efter munden uden af han vidste det, så respekt fra min side, og da han var til eksamen måtte de bogstavligt smide ham ud og sige han havde fået et 13-tal, men alligevel havde han noget at sige, og Koefoed var stolt.
 
SE nu gjorde du det igen, konen kom lige ind, og det første hun sagde var: Er du på skolen? Jeg har nu skrevet mere end hvis jeg skulle op til prøve.

Tino Marrot havde en bror som hed Freddy, noget ældre end mig, som var en utrolig sød fyr overfor os, men en første klasses forbryder og alkoholiker. Mor'en levede meget af de penge de “skaffede”, ang. narko, og på det tidspunkt sprut. Tino havde i sin kælder et destilleri, med spiritus, og en flaske kostede ca. 30 kr literen. Og som alle købte i SBBU-klubberne. Det mest groteske var at han kom i lære som mekaniker, og var utrolig dygtig, men ville hellere tjene hurtige penge.
 
Igen har du fået mig til at tænke: Jeg var varm på en pige som hed Hanna, og som boede i Helliggården, og hvis far sad i rullestol, og jeg skylder hende en KÆMPE undskyldning, ikke fordi jeg tror hun får den, men det kunne da være ????, mener hun gik 1-2 år under mig.

Det var "lidt" historie fra mig.

Mvh Peter Ølgaard (PJ).


                                                              TIL TOPPEN AF SIDEN