JOHN OLSEN

Om 'Helliggården'

Her er et billede af den lukkede gård i "Helliggården" set fra Oldermandsvej 27, 4. sal, hvor jeg boede fra 1945 og til jeg flyttede hjemmefra i 1963. Billedet er taget ca. 1966 og er lidt ændret end da jeg var barn.

Øverst oppe midt i gården var der en stor sandkasse hvor vi byggede borge og "boldbaner", især når vi fik nyt sand. Da jeg blev større, legede vi i et klatrestativ, i hjørnet tv. for gyngerne. Det var først 3 afbarkede træstammer lagt i en trekant over hinanden, senere blev det skiftet ud med et kedeligt klatrestativ. Vi gyngede især på den store gynge til højre, hvor vi kappedes om hvem der kunne hoppe længst og gynge højest.

Vi spillede rundbold oppe ved det store træ t.v., legede kongeløber, kædetagfat og spillede fodbold. Oppe midtfor var skraldehuset og banke-stativerne, der var omkranset af et træbur hvor vi legede tagfat og løb rundt oppe på burkanten. Senere brugte vi stængerne til at spille bold over. Man kan lige ane på foto, at der er 2 der spiller. Vi spillede klink oppe til højre mellem porten og opgangen til Bogtrykkervej 11, først med 5 ører og siden med 25 ører. Det kurerede mig for alle former for spil om penge, da jeg så vinderne gå i biografen for mine penge.

Oppe på Landsdommervej og Bogtrykkervej, var der en lang kælder med nogle mørke kroge, hvor vi lavede spøgelses-tog for de mindre børn. Da vi blev større, sad vi på gelænderet oppe i hjørnet og talte om alt muligt. Det var en skøn tid, hvor der altid var nogle at lege med.

Billede set fra Landsdommervej 33, 4. sal. taget i 2009. Ude th. bag muren var det stykke jord hvor vi, i det tidlige forår, lavede små haver, som senere på sommeren blev lavet om til jordhuler med brædder fra tømmerpladsen, som lå der hvor Perlestikkervej nu ligger.

- john olsen

Om lejligheden:

Jeg boede Oldermandsvej 27 4. tv sammen med min mor og 2 søstre: Birthe og Lis, Lis blev altid kaldt søster. Der var 3 år i mellem os og jeg var den mindste og Birthe den største.

Lejligheden havde 2 værelser og et kammer en entre et toilet og et køkken, kun koldt vand. Der var små kakkelovne i kammeret og soveværelset, men i stuen var den større.

I starten lejede min mor kammeret ud for at spæde indkomsten op. Senere blev det benyttet til pigerne og da de var flyttet hjemmefra overtog jeg kammeret.

Vi vaskede os med vand vi varmede over gassen i køkkenet, men når vi eller underboen havde vaskedag, blev der varmet vand i gruekedlen på vaskeloftet og så blev vi smidt op i skyllekaret og fik en ”storvask”.

Skolen havde et fællesbad på den anden side af gangen modsat sløjdlokalet. Her fik jeg også et sammen med andre elever der ikke havde bad hjemme. Her vaskede vi os med træuld under opsyn af skolebetjenten.

I 1954 fik vi en 100 l. el varmtvandsbeholder installeret i køkkenet, så kunne vi, ved hjælp af en lang slange, bade ude på toilettet. Først senere fik vi gasvandvarmer og installeret rør til toilettet så nu havde vi et rigtigt ”badeværelset”.

Klokken 8 blev hoveddørene i ejendommen låst af, så hvis vi fik besøg måtte den besøgende ringe på klokken nede på gaden og så måtte vi gå ned og lukke dem ind.

Om vinteren fyrede vi med koks, som blev leveret af koksmanden, som slæbte koksene i sække af en hektoliter og læssede dem af i vores kælder, hvor vi hentede dem op fra i spande til kakkelovnene. Det kunne godt være slemt en mørk vinteraften at hente koks, men det kurerede mig for at være mørkeræd.

Senere fik vi oliefyr installeret, det gjorde det lidt lettere, så var det ”kun ” 10 l. dunke der skulle slæbes op.

-john olsen

Billedet er fra et stykke vi lavede i børnehaven på Skaffervej.

Om børnehaven.

Hej Poul Erik

Det er utroligt hvad din hjemmeside gør ved mig, der dukker gamle og glemte minder op fra barndommens tid, som jeg husker som god. Måske jeg har fortrængt de værste minder.

Jeg gik i børnehaven på Skaffervej 3-5 hos frøken Hedvig, Karen og Grete. Der var en rød stue for de mindste, en grøn for lidt ældre og blå stue for de største.

Jeg husker at der var en pige på rød stue som fik trukket bukserne ned i alles påsyn og klasket i den bare af en af frøkenerne for en forseelse jeg ikke husker. Jeg syntes det var en stor ydmygelse, men sådan var tiden.

Jeg prøvede det senere selv, dog inde på kontoret. Vi havde været i Lersøparken og på vejen gemte vi os og blev fundet, men de glemte dog mig, og da jeg kunne se hvor jeg boede gik jeg bare hjem. Da jeg blev fundet noget tid efter og hentet af Frk. Karen, faldt afstraffelsen.

Det var også i børnehaven jeg fik det første kys af en pige der hed Lone. Efter middag skulle vi sove på nogle senge, en jernramme med et stykke læred på, et tæppe til at putte sig i. En frøken sad vagt i døren mellem den grønne og blå stue for at se om vi sov med hænderne oven på tæppet.

Vi lavede musik-instrumenter og spillede for vores forældre, samt lavede teater med udklædning af kreppapir (se fotos nederst).

For at komme til børnehaven blev jeg fulgt af min storesøster. Vi skulle igennem Sadelmagervej hvor der var en stor bulldog der til min søsters skræk løb efter os.

- john olsen

Billedet (af "sommerblomster") er fra et stykke vi lavede i børnehaven på Skaffervej. Slag og hue lavede vi af kreppapir. Der hørtes også en lille fugl som blev fyldt med vand så den kunne slå nogle "triller".

Et andet år lavede vi et nisseorkester med hjemmelavede instrumenter, hvor jeg ”dirigerede” orkesteret.