MUSIKKEN

Så skal vi en tur ned ad Memory Lane, hvad musikken angår .

 

   I det 20' århundrede startede det hele omkring år 1900 med lak-pladerne som typisk kørte rundt med 78 omdrejninger pr. minut. De gik i Danmark ud af produktion i slutningen af 1950'erne.

   Dernæst kom vinylpladerne, som både kunne fås i LP (long-playing med 33 omdr/min), EP (extended playing med hele 4 numre på) og i singleudgaver (45 omdr/min).

   Grammofonpladen blev i starten af 1980'erne afløst af det vi i dag kender som CD-pladen (compact disc). Dog gik grammofonpladen først ud af produktion i slutningen af 1990'erne. Der produceres dd. stadig LP-plader i vinyl, men det er kun i et meget begrænset omfang.

  

78'er lakplade fra 50'erne

 

Grammofon fra 50'erne.

 

 Et lille udvalg af datidens musik i 60'erne. Fire populære singler.

 

   Båndoptageren som vi kender den med magnet spolebånd, så dagens lys i 1940'erne. Dens afløser: kassetteafspilleren, kom frem i 1960'erne.

 Tandberg båndoptager fra 60'erne. En typisk konfirmationsgave.

 

 Eltra båndoptager fra 60'erne. Også en typisk konfirmationsgave.

 

Kassetteoptageren og Walkman'en.

 

Den 31. august 1982 indkaldte fire selskaber til pressemøde i Tokyo. Det var elektronikproducenterne Sony og Philips, sammen med pladeselskaberne CBS/Sony og Polygram.

Et nyt musikmedie var klar, CD'en var klar til at blive født. Den lille blanke skive på 12 cm i diameter.

Selve premieren var d. 1. oktober 1982, hvor Billy Joels album "52nd Street" var det første af i alt 50 titler som åbnede ballet.

Som med alle nye teknologier, så tog det nogle år om at vinde fodfæste. Afspillerne var dyre, og udvalget endnu ikke på højde med LP-pladerne. Og så var der jo lige det med lydkvaliteten, dette nymodens væsen kunne jo ikke helt hamle op med musikkens kongeformat LP'en.

 

Første CD-afspiller fra Philips.

 

 Kombineret grammofon og radio (forstærker), med plads til plader.

 

TIL TOPPEN AF SIDEN