SØREN SVANE GYLDSØ

Denne historie har jeg fået tilsendt fra Søren Svane Gyldsø, der både har gået på Bispebjerg Skole i 8 år og på Grundtvigskolen i 1 år:

Beretning fra tiden på Grundtvigskolen:

Grundtvigskolen var en helt anden skole end Bispebjerg Skole. Her var alle blandet i skolegården, ingen hvid streg, og for os der gik i afgangsklasse måtte gå ud og ind af skoleporten som vi ville ( der var ingen port ) dog fik vi at vide, hvis vi skulle ryge, skulle vi forlade skolens område så vi ikke kunne ses, vi gik dog hjem til de nærmestboende. Selve skolen var lys og venlig og meget rar at gå på. Der blev optaget en ungdomsfilm mens jeg gik på skolen, Gymnasiepigen, med Susanne Bruun Koppel i titelrollen. Filmselskabet skulle bruge vores ”Aula” og statuen af Grundtvig, og lige bag ham, var vores klasseværelse. Hele Klassen fik fribilletter til filmen, da den var færdig.

Kurt Lewinsky var en meget behagelig lærer. Hver lørdag læste han op af bogen ”Men jeg så ham dø”. En tyk og langtrukken bog. Sidenhen lavede vi forskellige lege med opgaver selvfølgelig, drengene mod pigerne det gik vi meget op i, og selvfølgelig vandt vi drenge hver gang. Til jul inviterede han klassen hjem til julestue, meget hyggeligt. Om foråret i 1960 var vi på weekend-ophold et sted ved vandet, jeg husker ikke hvor, men det var en fantastisk tur, dette gjorde han fordi os fra Bispebjerg Skole aldrig havde været på lejrskole. Vi elever blev enige om, havde der været en 10. klasse var vi fortsat. Skoleåret sluttede vi selv af med en tur i ”tivoli”

Fritidshjemmet ”Ringertoften”:

Her var der både vuggestue, børnehave og fritidshjem. Jeg oplevede alle tre. Jeg blev meget forelsket i en pige ved navn ”Jutta” i børnehaven, Jutta boede lige bag Politistationen, i nogle barakker, hvor der i dag er en stor SHELL-tank. Bag fritidshjemmet lå en stor asfalteret legeplads, som blev oversprøjtet med vand om vinteren, her var så alle kvarterets børn, med deres fastspændte skøjter på skistøvler.

Frederiksborgvej :

Jeg husker apoteket ”ROSEN” på hjørnet af Frederiksborgvej / Tuborgvej, Ismejeri, SCHOU-varehus, og den store boghandler på Frederiksborgvej ned til Postholdervej og skotøjshandleren. Der lå en bager på hjørnet af Hovmestervej, lige overfor skolen. her kostede studenterbrødene kun 8 øre, men det var nogle store klodser. Senere kunne vi købe en stor pose gammelt brød til 25 øre. Overfor bageren lå Sparekassen. Først helt nede ved Landsdommervej kom Bispebjerg Bio, fødeklinikken på 1.sal, ( der blev jeg født), Viggo`s vinstue, og ved siden af vinstuen, blev der bygget noget nyt byggeri hvori Evan Klamer åbnede en cykelforretning, alle vi drenge skulle lige ind og købe nogle lappegrejer eller ventilgummi, for det var jo Evan Klamer fra par nr.7. Overfor biografen ved Birkedommervej lå endnu en bager, der var der studenterbrød, det var bare guf guf, de var lyserøde men de var dyre, 12 øre pr stk. Overfor Sparekassen lå Privatbanken, og lige efter den kom tobakskiosken hvor lærere og elever handlede meget. Det var i denne butik jeg første gang så og købte en rigtig amerikansk COLA ! Fra Amerika ! vi havde aldrig set sådan en før.

Desværre har jeg ingen billeder fra kvarteret, og husk: det er som jeg husker det.

Søren Svane Gyldsø.