Historier fra tidligere elever og lærere

PER JOHAN JENSEN, født i 1943

   Jeg er født i 1943 og gik på Grundtvigskolen fra 1950 til 1958 og havde Villy Larsen som klasselærer. Jeg boede i ”Spritterkvarteret”, altså Rebslagervej nr. 12 (tidl. Alexandravej nr. 16).  Nedenfor ses et billede af os unger, taget af en fotograf, der bagefter gik rundt og solgte billederne til vores forældre.

   Nederst på siden kan du læse en længere historie fra min barndom på Rebslagervej. 

    Jeg søger ikke direkte kontakt med gamle skolekammerater, men har ikke noget imod at nogen kigger på min hjemmeside:   

www.per-johan-jensen.dk   

   Hvis nogen alligevel vil i kontakt med mig, står e-mail adressen på min hjemmeside.

 

Læs mere her:

REBSLAGERVEJ

CAFÉ LYGTEN

SPRITTERNE

MIN HISTORIE

Børnene fra området er her samlet. 1950.

   Jeg vil prøve at samle lidt erindringer fra min opvækst på Rebslagervej, her boede jeg fra jeg blev født i 1943 og til 1969 hvor jeg så flyttede til Roskilde. At sætte det på skrift er ikke lige min stærke side, men jeg håber man kan få noget ud af det alligevel.

 

   Tilbage i tiden til omkring 1948-49, husker jeg at Rebslagervej var delt af en bom der lå lige ud for Høyberg's Kaffebrænderi, den kunne så åbnes med en nøgle f.eks. af mælkemanden Kaj, når han skulle gennem Rebslagervej med sin hestevogn, for at aflevere mælk og isstænger til brug i køleskabene, dette blev sat på måtten ud for de respektive lejligheder.

 

   Ligeledes var Klokkemagervej delt med en bom omkring hvor firmaet Olie Norden lå, den gang fortsatte Klokkemagervej helt igennem til Frederiksborgvej, indtil den blev spærret af udvidelse på Glud og Marstrands fabrikker ca. 1954. Et stykke op af Klokkemagervej var der nogle hestestalde i tilknytning til noget natrenovation med hestevogne der holdt til. Jeg husker bl.a. at vi som unge knægte kunne finde på at ligge oppe på taget ved gården, binde en dolk fast i en lang snor, og så kaste den ned i en bunke med sukkerroer som vi så hev op for at skære den i stykker og spiste.

 

   I gården bag Rebslagervej nr. 16 var der også hestevogne og hestestalde, som blev brugt af en vognmand der hver morgen kørte til Gammel Strand i København for at hente fisk, der så blev kørt rundt til forskellige fiskehandlere. Vi drenge kunne somme tider få lov til at køre med, og hjælpe med at aflevere varerne i forretningerne, det gav som regel en citronvand som belønning. Det skete også at vi kørte helt ud til en bondegård der lå ved Utterslev Torv for at hente hø til hans stalde.

 

   I gården bag nr. 16 over hestestaldene, var der også et væksted hvor der sad nogle damer og syede sækkelærred sammen til store sække der blev brugt til kaffebønner. Desuden var der dueslag og masser af høns der rente rundt i gården, og et lager med grøntsager og en hestevogn, som tilhørte en grønthandler der om dagen stod med sin trækvogn og solgte grøntsager på Lygten ved Slangerupbanen, ud for hvor Bødkervej endte.

 

   I huset nr. 12 var der i kælderetagerne ud mod gaden, Fjerrenseri til højre og beboelse til venstre. I lejligheden til venstre, kom der nogle år efter et lille værksted hvor der blev fremstillet lysbilleder til biograferne og med silketryk blev der lavet skalaer til radioer og trykt etiketter på plastikflasker. Senere igen blev det til et radioværksted hvor vi også kunne få repareret vores fjernsyn.

 

  På Gørtlervej lå der et vinfirma ”Troels Smith” ?, hvor de var meget flinke over for os unger, vi kunne f.eks. få lov til at fylde medbragte flasker op med saft der kom ud af en stor presse når de pressede kirsebær, og vi kunne også tjene en lille skilling hvis vi hjalp med at rengøre nogle af de store fade, her skulle vi kravle ind gennem et mandehul i fadet med et stearinlys og en vandslange.

 

   Bag købmandsforretningen Silleborg, var der ligeledes hestevogne og stalde, det blev brugt af skraldemænd som kørte rundt i byen og tømte skraldebøtter. Jeg husker købmandsforretningen som et meget hyggeligt sted at handle, her stod store tønder med spegesild, man kunne købe store og små ruller brænde, og ellers alle hverdagsvarer. Ved juletid var der altid pyntet fint op i vinduerne, der var en mægtig stemning med lyset der strålede ud i sneen om aftenen, og man kunne få en gratis julekalender fra Kongens Bryghus.

 

   Det var også et sted hvor spritterne kunne købe kirsebærvin, hvis de havde lidt flere penge i overskud, ellers stod den på kogesprit og en citronvand, hvor de hældte det halve af citronvanden ud, fyldte op med kogespritten, rystede den og drak det med en værre grimasse, især en der hed Leo.

 

   Spritterne havde også deres tilholdssted ved siden af Plumsvej, her sad de på nogle kasser hvor der på plankeværket ovenover var skrevet : Valde Hyldeborgs Plads (datidens grafitti ).

 

   Det vildeste der kunne ske når de var fulde var, at Lange Frank kunne råbe: "dit tykhovede bomuldsdyr", efter folk der gik forbi og kiggede lidt rigeligt på dem.

 

   Fremme omkring 1959 fik de forskellige legekammerater job i området, én kom i lære som værktøjsmager på et værksted der lå på Klokkemagervej op til Glud og Marstrand, en anden fik job inde i gården til Café Lygten, her lå flere små virksomheder, bl.a. Dantern, som lavede terninger og æggebægre af bakelit, her blev han værkfører og flyttede med, vist nok til Bagsværd, da firmaet udvidede. I bygningen ud mod Rebslagervej, var der også i en årrække et Pibeværksted. Længere inde i gården stod også nogle kar med en slags syre, for hvis vi tog en gammel mønt med hul i og satte den på et stykke ståltråd, kunne vi ved at holde den i syren et lille stykke tid, hive en skindende blank mønt op igen.

BEBOERNE PÅ REBSLAGERVEJ

    Jeg har siddet og kigget lidt på oversigten over beboerne på Rebslagervej i 1973, og fundet ud af at jeg kan genkende nogle af navnene. Dels har jeg under min historie ovenover, omtalt et Pibeværksted, og det må så være : Dansk-Fransk Pibeindustri.

 
   Så er der Orla Wichmann, det var ham der bl.a. ejede det høje hus nr. 12 og de to lave huse der lå ved siden af. Han havde sit kontor inde i Rosenborggade nr.12 Kbh. K.

 

   Jeg husker tydeligt, at jeg var inde hos ham for at betale sidste husleje for mine forældre da de flyttede fra lejligheden ca. 1971. Der kom man ind fra opgangen til et lille rum hvor man skulle ses an, inden man blev lukket ind på hans kontor. Jeg husker ham som type lidt i retning af Stig Lommer. 

 
   Stera Teknik Radio Service, må så være det Radioværksted der lå Rebslagervej nr. 12 i kælderen til venstre, hvor vi bl.a. fik repareret vores fjernsyn.
 
   Til sidst er der Svend Ørskov Madsen. Det var en familie vi kom meget sammen med. Helt tilbage før min tid, rejste Svend rundt bl.a. i Finland og optrådte som Bugtaler, Hypnotisør og lommetyv. Min bror, der var ca. 17 år ældre end mig, var somme tider med som assistent, når han optrådte herhjemme. Svend har også været ansat hos Tribini på bakken, og også haft sit ejet Marionetdukketeater derude, hvor vi hele familien sad hjemme og indspillede lydkulissen til opførelsen. Jeg har været med ham nogle gange, hvor vi kørte rundt og fremviste trafikfilm og lign. i ungdomsklubber.
 
   Der var et tidspunkt i midten af tresserne, hvor han ville genoptage sin optræden sammen nogle kollegaer, og her fik jeg til opgave at tage nogle billeder til dette brug, men jeg ikke sikke på at det blev ført ud i livet. 


   Det sidste jeg husker om Svend Ørskov var, at han solgte Antikviteter i en kælderforretning der lå på Kapelvej på Nørrebro. Min far, der på dette tidspunkt var blevet pensionist, hjalp ham somme tider i forretningen med at reparere nogle af de ting der skulle sælges.

   Det var bare lidt minder der kom efter jeg havde nærlæst oversigten over beboerne på Rebslagervej.
 
Mange hilsner
Per Johan Jensen.

 

TIL TOPPEN AF SIDEN